Toplijsten

31 inspirerende biografieën over succesvolle ondernemers

Door wie kan je je als ondernemer beter laten inspireren dan door andere ondernemers? De ondernemers waarover het gaat in onderstaande boeken, zijn niet de mensen die langs de zijlijn staan en zonder eigen ervaring zeggen wat je zou moeten doen. Deze boeken gaan over ondernemers die succes kennen of hebben gekend, fouten hebben gemaakt, creatief zijn geweest en in veel gevallen de wereld hebben veranderd.

Zelfs door het lezen van enkele van deze boeken ben je verzekerd van nieuwe inzichten en ondernemerslessen die direct toepasbaar zijn voor jouw bedrijf en leven als ondernemer. Veel leesplezier!

Bijgewerkt: 20-05-2024

1. The Snowball

The Snowball

A portrait of the life and career of investment guru Warren Buffett sheds new light on the man, as well as on the work, ideas, business principles, strategies, and no-nonsense insights that have guided his phenomenally successful business endeavors.

€ 22,53

Bekijken >

2. Finding my Virginity

Finding my Virginity

Deze nieuwe autobiografie is intiemer en persoonlijker dan ooit Een inkijkje in het leven van Richard Branson: wat maakt hem al vijftig jaar lang de succesvolste ondernemer ter wereld? Vijftig jaar geleden begon Sir Richard Branson zijn eerste commerciële bedrijf. In zijn nieuwe autobiografie deelt de oprichter van Virgin Group zijn persoonlijke ervaringen als ’s werelds bekendste en succesvolste ondernemer. In Finding my Virginity onthult Branson hoe hij zijn familiebedrijfje liet uitgroeien tot een wereldwijd merk, hoe hij zijn kinderdroom liet uitkomen door gewone burgers de ruimte in te sturen en hoe hij besloot de bedrijfswereld compleet op zijn kop te zetten.

€ 9,90

Bekijken >

3. Bill Gates

Bill Gates

The cofounder of Microsoft, Bill Gates helped transform society by ushering in the era of ubiquitous personal computing. This book examines the life and achievements of this standout American inventor and philanthropist.

€ 49,58

Bekijken >

4. Heineken

Heineken

Met de verschijning van haar onthullende biografie van de bijzondere brouwerij en haar even spraakmakende eigenaar deed Barbara Smit bijna twintig jaar geleden al flink wat stof opwaaien, niet in de laatste plaats door de felle tegenstand van Freddy Heineken zelf. Voor deze editie heeft Smit veel nieuwe bronnen weten aan te boren, waardoor ze een nog diepgaander en vermakelijker verslag kan bieden van het verhaal achter Heineken, het bier en de familie.Meer dan tien jaar na zijn overlijden geldt Freddy Heineken als een iconische zakenman en heeft zijn familie nog altijd de touwtjes in handen. De brouwerij is een van de grootste ter wereld en nog altijd onafhankelijk.

€ 7,90

Bekijken >

5. Riding The Storm

Riding The Storm

In it, Duncan explains exactly how a working-class boy from Clydebank built himself a multimillion-pound business empire, and talks with incredible frankness about the current strategies, goals and finances of his companies. Can money buy you happiness?A few years ago Duncan Bannatyne might have said so. He was happily married and his businesses were thriving. Life was good. He couldn't have known that a storm was brewing on the horizon and that he would soon face immense personal and professional struggles, including the strain of a divorce and the impact of the recession on his business empire. Riding the Storm is the inspirational account of how Duncan overcame these setbacks.

Bekijken >

6. Die man van Philips

Die man van Philips

Jan Timmer wordt vaak herkend als 'die man van Philips'. Hij werkte er zijn leven lang, en was van 1990 tot 1996 president-directeur. Nu vertelt hij het verhaal van zowel die man als dat bedrijf. Hoe boeiend en afwisselend een loopbaan bij een multinational kan verlopen, hoeveel kansen tot ontplooiing er zijn. Daarnaast biedt hij inzicht in de complexe besluitvormingsprocessen van een wereldwijd opererend concern. Hij beschrijft hoe het Angelsaksische businessmodel, met zijn nadruk op aandeelhouderswaarde, een ongewenste invloed heeft gehad op de bedrijfsvoering, en niet alleen bij Philips. Hij neemt stelling tegen de al te gemakkelijke inkoop van eigen aandelen, ook door Europese bedrijven.

€ 7,90

Bekijken >

7. The Facebook Effect

The Facebook Effect

Today - six years after it was created in a Harvard dorm room - over 500 million people use Facebook regularly, in just about every country on earth. That a company this powerful and influential was started as a lark by a couple of 19-year-olds makes it a fascinating and surprising tale. That one of them, the visionary Mark Zuckerberg, had the maturity, strategic smarts and luck to keep his company ahead of its rivals anchors the tale. With exclusive inside access to all the company's leaders David Kirkpatrick tells of the vision, the tenacity, the refusal to compromise, and the vision Zuckerberg has to remake the internet.

€ 11,99

Bekijken >

8. Principes

Principes

Heldere levenslessen en inzichten gebaseerd op ‘radicale waarheid’ en ‘radicale transparantie’, principes die volgens Dalio de basis vormen voor succes. In ‘Principes’ deelt Ray Dalio de vele inzichten die hij in de loop van zijn opmerkelijke carrière heeft opgedaan en laat vervolgens tot in detail zien hoe die worden toegepast in zijn eigen bedrijf. De honderden praktische lessen in dit boek gaan onder meer over het creëren van een goede bedrijfscultuur, effectieve besluitvorming, samenwerking, goed management en het bouwen van sterke teams. Iedereen kan de heldere levenslessen en inzichten die Ray Dalio in ‘Principes’ deelt toepassen om zijn eigen doelen te bereiken.

€ 29,99

Bekijken >

9. Erik de Vlieger

Erik de Vlieger

Een unicum: de veelbesproken zakenman Erik de Vlieger, vertelt zelf over zijn zakelijke beslissingen en over de opkomst en ondergang van de vastgoedwereld. Maar het boek is vooral ook een autobiografie van een scherpzinnig en doortastend man die lange tijd geteisterd is door verdachtmakingen en ambtelijk machtsspel. Hij verloor er bijna zijn imperium door, maar wist te overleven en te herrijzen. In dit boek vertelt De Vlieger op humoristische, openhartige maar ook ontroerende wijze zijn avonturen als jonge ondernemer en het almaar grotere werk dat daarop volgde. Met veel interessant nieuws voor een ieder die weten wil hoe het er nu echt aan toe ging in de spannende jaren 1990-2005.

€ 11,25

Bekijken >

10. Little Book of Dior

Little Book of Dior

Little Book of Dior (Nederlandstalig) van Karen Homer gaat over het leven en werk van mode-icoon Christiaan Dior. Het ultieme boek voor elke fashion liefhebber! Little Book of Dior gaat over de spectaculaire opkomst van Christian Dior in de Parijse modewereld, zijn grote carrière en Diors invloed op andere ontwerpers daarna. Nederlandstalig en met vele foto's van zijn prachtige creaties. De debuutcollectie van Dior in 1947 bracht een revolutie teweeg in de manier waarop vrouwen zich kleedden en zichzelf zagen.

€ 18,99

Bekijken >

11. Elon Musk

Elon Musk

Elon Musk is misschien wel de opvallendste en meest gedreven zakenman van dit moment - een eigentijdse mix van Thomas Edison, Henry Ford, Howard Hughes en Steve Jobs. Musk valt op door zijn dynamiek en visie in een wereld waar bedrijven vooral zekerheid zoeken. Met zijn bedrijven PayPal, Tesla Motors, SpaceX en Solar City verandert hij bedrijfstakken en de wereld door op het allerhoogste niveau te innoveren. In dit boek biedt journalist Ashlee Vance voor het eerst een inkijkje in het buitengewone leven van de meest gedurfde ondernemer van Silicon Valley.

€ 25,99

Bekijken >

12. De Mol

De Mol

In dit familie-epos schetst Mark Koster aan de hand van vier generaties De Mol hoe één familie nu al decennialang bepaalt wat wij aan nieuws, muziek en vermaak krijgen voorgeschoteld.'Een voortreffelijke biografie over de familie De Mol haalt indrukwekkend veel boven water over de machtige en notoir gesloten familie.' **** - NRC Van Medisch Centrum West tot Big Brother, van Koffietijd tot The Voice en van LINDA. tot Talpa. John, Linda en Johnny de Mol zijn overal. Zij zijn de grote spelers van de entertainmentindustrie.

€ 7,90

Bekijken >

13. Tim Cook

Tim Cook

Een inspirerend portret van de man die Apple opnieuw uitvond Toen Tim Cook in 2011 aantrad als nieuwe bestuursvoorzitter van Apple, stond hem een loodzware taak te wachten. Een van de grootste, meest innovatieve bedrijven ter wereld had zojuist zijn briljante leider verloren. Steve Jobs en Apple hadden een iconische status verworven en nu hij er niet meer was voorspelden critici een desastreuse toekomst. Maar zij hadden het mis. We zijn acht jaar verder en onder Cooks leiderschap heeft Apple alle verwachtingen overtroffen en is de verwachte ondergang overgegaan in een zelfs nog grotere groei.

€ 16,50

Bekijken >

14. The Animated Man

The Animated Man

Walt Disney (1901-1966) was one of the most significant creative forces of the twentieth century, a man who made a lasting impact on the art of the animated film, the history of American business, and the evolution of twentieth-century American culture. He was both a creative visionary and a dynamic entrepreneur, roles whose demands he often could not reconcile. In his compelling new biography, noted animation historian Michael Barrier avoids the well-traveled paths of previous biographers, who have tended to portray a blemish-free Disney or to indulge in lurid speculation. Instead, he takes the full measure of the man in his many aspects.

€ 23,99

Bekijken >

15. Steve Jobs

Steve Jobs

De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken voerde met Jobs, zijn familie en vrienden. Isaacson kreeg zo een beeld van de mens Steve Jobs. Maar Isaacson heeft ook gesproken met collega's bij Apple en met zijn concurrenten, om een beeld van de zakenman te krijgen. Wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple? Walter Isaacson is de voorzitter van het Aspen Institute. In het verleden was hij onder meer hoofdredacteur van Time Magazine en CEO van CNN. Hij schreef eerder gezaghebbende biografieën van Benjamin Franklin, Henry Kissinger en Albert Einstein.

€ 9,99

Bekijken >

16. Delivering Happiness

Delivering Happiness

Pay brand-new employees $2,000 to quit Make customer service the responsibility of the entire company-not just a department Focus on company culture as the #1 priority Apply research from the science of happiness to running a business Help employees grow-both personally and professionally Seek to change the world Oh, and make money too . . . Sound crazy? It's all standard operating procedure at Zappos, the online retailer that's doing over $1 billion in gross merchandise sales annually. After debuting as the highest-ranking newcomer in Fortune magazine's annual "Best Companies to Work For" list in 2009, Zappos was acquired by Amazon in a deal valued at over $1.

€ 10,99

Bekijken >

17. Coco Chanel (luxe editie)

Coco Chanel (luxe editie)

Het schitterend geïllustreerde levensverhaal van Coco Chanel nu in luxe-editie. Van de hand van wereldberoemde mode-illustratrice Megan Hess. Weinig namen dwingen in de modewereld zoveel respect af als Chanel. Nog minder mensen kunnen zeggen dat ze zoveel invloed hebben gehad. In 2021 is het 50 jaar geleden dat fashionicoon Coco Chanel overleed en 100 jaar geleden dat het beroemde parfum Chanel No 5 werd gelanceerd. Ontdek in deze speciale luxe-editie van de prachtig geïllustreerde biografie van Megan Hess het verhaal van Coco’s verbazingwekkende leven, het iconische mode-imperium dat ze heeft opgebouwd en de erfenis die ze achterliet.

Bekijken >

18. Jack

Jack

Autobiography of probably the greatest corporate leader of the 20th century, JACK was a Number One bestseller in the USA and around the world Jack Welch was perhaps the greatest corporate leader of the 20th century. When he first became CEO of General Electric in 1981 the company was worth $12 billion. Twenty years later it is worth a total of $280 billion. But Welch was more than just the leader of the most successful business in the world.

€ 10,28

Bekijken >

19. My Life and Work

My Life and Work

One world's richest and best-known people in his day, Henry Ford was the founder of Ford Motor Company and a pioneering innovator of mass production. Ford's autobiography, My Life and Work, gives personal insight into the life of this prolific inventor and titan of industry. For the time, Ford awarded high wages to his workers despite his driving commitment towards reducing costs, which he did instead through the channels of business and technological innovation. Ford's vision held consumerism as a cornerstone of global peace and prosperity. In spite of not believing in accountants, Ford amassed an enormous wealth, most of which he left to the Ford Foundation.

€ 4,99

Bekijken >

20. iWoz

iWoz

A New York Times Bestseller: " iWoz traces the life and times of a brilliant, gifted...individual whose contributions to the scientific, business and cultural realms are extensive." — Bookpage Before slim laptops that fit into briefcases, computers looked like strange, alien vending machines. But in "the most staggering burst of technical invention by a single person in high-tech history" (BusinessWeek) Steve Wozniak invented the first true personal computer. Wozniak teamed up with Steve Jobs, and Apple Computer was born, igniting the computer revolution and transforming the world.

€ 12,88

Bekijken >

21. Autobiography Andrew Carnegie & Gospel

Autobiography Andrew Carnegie & Gospel

For the first time ever, the author's autobiography and his monumental work The Gospel of Wealth--a groundbreaking manifesto on the duty of the wealthy to give all their fortunes back to society--are contained in one volume. Original.

€ 7,99

Bekijken >

22. Bloomberg by Bloomberg, Revised and Updated

Bloomberg by Bloomberg, Revised and Updated

Michael Bloomberg rose from middle-class Medford, Massachusetts to become a pioneer of the computer age, mayor of New York, one of the world's most generous philanthropists, and one of America's most respected—and fearless—voices on gun violence, climate change, public health, and other issues. And it all happened after he got fired at the age of 39. This is his story, told in his own words and in his own candid style. After working his way through college and graduating from Harvard Business School, Bloomberg landed on the bottom rung of a Wall Street firm and worked his way up to partner. But in 1981, he was forced out of the firm.

€ 19,99

Bekijken >

23. Sam Walton

Sam Walton

Meet a genuine American folk hero cut from the homespun cloth of America's heartland: Sam Walton, who parlayed a single dime store in a hardscrabble cotton town into Wal-Mart, the largest retailer in the world. The undisputed merchant king of the late twentieth century, Sam never lost the common touch. Here, finally, inimitable words. Genuinely modest, but always sure if his ambitions and achievements. Sam shares his thinking in a candid, straight-from-the-shoulder style. In a story rich with anecdotes and the ''rules of the road'' of both Main Street and Wall Street, Sam Walton chronicles the inspiration, heart, and optimism that propelled him to lasso the American Dream.

€ 10,52

Bekijken >

24. Onward

Onward

In this #1 New York Times bestseller, the CEO of Starbucks recounts the story and leadership lessons behind the global coffee company's comeback and continued success. In 2008, Howard Schultz decided to return as the CEO of Starbucks to help restore its financial health and bring the company back to its core values. In Onward, he shares this remarkable story, revealing how, during one of the most tumultuous economic periods in American history, Starbucks again achieved profitability and sustainability without sacrificing humanity.

€ 22,99

Bekijken >

25. Titan

Titan

National Book Critics Circle Award FinalistFrom the acclaimed, award-winning author of Alexander Hamilton: here is the essential, endlessly engrossing biography of John D. Rockefeller, Sr. the Jekyll-and-Hyde of American capitalism. In the course of his nearly 98 years, Rockefeller was known as both a rapacious robber baron, whose Standard Oil Company rode roughshod over an industry, and a philanthropist who donated money lavishly to universities and medical centers. He was the terror of his competitors, the bogeyman of reformers, the delight of caricaturistsand an utter enigma.

€ 19,09

Bekijken >

26. Shoe Dog

Shoe Dog

Midprice van 10 euro. Autobiografie van de grootste sportschoenenmaker ter wereld Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200. In 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc. Knight wilde het oorspronkelijk Dimension 6 noemen. Jeff Johnson, Knights eerste werknemer, verzon de naam Nike – uitgesproken als naikie. Phil Knight over de naam Nike: 'Er spookten een heleboel dingen door mijn hoofd. Ten eerste dat Johnson erop gewezen had dat alle grote merken korte namen hebben. Twee lettergrepen of minder.

€ 10,00

Bekijken >

27. Empire State of Mind

Empire State of Mind

Now updated and revised—from Forbes senior editor, a compelling portrait of American rapper Jay Z and his rise from the Brooklyn projects to the top of the business world. Only a handful of people embody the legacy of hip-hop and entrepreneurship like Jay Z. A modern-day King Midas, everything he touches—sports bars, streaming services, record labels, and cognac—turns to gold. How exactly did he do it? Forbes senior editor Zack O’Malley Greenburg reveals the story of Jay Z’s legendary rise from the Marcy Projects of Brooklyn to stages and corner offices worldwide.

€ 12,68

Bekijken >

28. Alibaba

Alibaba

In just a decade and half Jack Ma, a man who rose from humble beginnings and started his career as an English teacher, founded and built Alibaba into the second largest Internet company in the world. In just a decade and half, Jack Ma, a man from modest beginnings who started out as an English teacher, founded Alibaba and built it into one of the world’s largest companies, an e-commerce empire on which hundreds of millions of Chinese consumers depend. Duncan Clark first met Jack in 1999 in the small apartment where Jack founded Alibaba.

€ 10,71

Bekijken >

29. Everything Store Jef Bezos & Age Of Amaz

Everything Store Jef Bezos & Age Of Amaz

**Winner of the Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year Award** 'Brad Stone's definitive book on Amazon and Bezos' The Guardian'A masterclass in deeply researched investigative financial journalism . **Winner of the Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year Award** 'Brad Stone's definitive book on Amazon and Bezos' The Guardian'A masterclass in deeply researched investigative financial journalism . . . riveting' The TimesThe definitive story of the largest and most influential company in the world and the man whose drive and determination changed business forever.Though Amazon.

€ 11,99

Bekijken >

30. Reallionaire

Reallionaire

Farrah Gray is no ordinary teenager. He wears a suit and tie; he has an office on Wall Street and another one in Los Angeles . . . and he sold his first business at the age of 14 for more than a million dollars. He invested that money in a partnership with Inner City Broadcasting, one of the most prominent African-American owned businesses in the country, and now is heading the relaunch of their signature magazine, InnerCity. According to People magazine, Farrah is the only African-American teenager to rise from public assistance to a business mogul without being in entertainment or having a family connection. Reallionaire tells Farrah's extraordinary and touching story.

€ 17,50

Bekijken >

31. Start Something That Matters

Start Something That Matters

Blake called his creation TOMS Shoes (which stands for "Tomorrow's Shoes") and promised to give a pair of new shoes to a child in need for every pair that he sold. In 2006, while travelling in Argentina, young entrepreneur Blake Mycoskie encountered children too poor to afford shoes, who developed injuries on their feet that often led to serious health problems. Blake knew he wanted to help, but rather than start a charity, he went against conventional wisdom and created a for profit business to help the children who he met.

€ 12,99

Bekijken >

Gerelateerde berichten

10 Veelvoorkomende vragen van ZZP’ers

Bram Schaareman

De 10 beste weekplanners voor meer structuur in jouw werkweek

Raymond Veldkamp

De populairste Full HD webcams voor haarscherp beeld

Raymond Veldkamp