Nieuws

Massale BKR-registratie dreigt voor consumenten en ZZP’ers

Tienduizenden consumenten en kleine zelfstandige ondernemers die in maart en april vanwege de coronacrisis hun rekeningen, hypotheek of leningen niet konden betalen of te veel rood stonden, dreigen massaal als wanbetaler geregistreerd te worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Daardoor wordt het voor hen praktisch onmogelijk om de komende vijf jaar een hypotheek of lening af te sluiten.

Nu veel mensen vanwege de coronamaatregelen zonder werk zitten of minder inkomsten hebben, hebben ze moeite hun maandelijkse lasten en rekeningen te betalen. Bij betalingsachterstanden doen banken en kredietverstrekkers al snel een melding bij het BKR. Dat gebeurt automatisch, vaak zonder dat mensen dat weten.

Bij een gewoon krediet of een autoleaseovereenkomst is dat al na een betalingsachterstand van twee maanden. Bij een hypotheekachterstand al na drie maanden en bij een doorlopend krediet na twee tot vier maanden. Wie te lang of meer dan 10 procent rood staat, krijgt ook een zogeheten A-code achter zijn naam. Volgens de meest recente gegevens van het BKR staan er 670.000 mensen geregistreerd met een achterstand. Tijdens de eerdere financiële crisis waren dit er rond de 800.000.

Zo’n negatieve BKR-registratie blijft vijf jaar staan, gerekend vanaf het moment dat de schuld of achterstand is afbetaald. In die periode worden mensen gezien als wanbetaler en kunnen ze niet of heel moeilijk een nieuwe lening of hypotheek afsluiten. Daarom probeert Dynamiet Nederland dit te voorkomen. Volgens de juridisch dienstverlener kunnen consumenten en ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt hun bank of kredietverstrekker al bij voorbaat vragen om geen melding bij het BKR te doen. Dat kan door een beroep te doen op privacywet AVG of het arrest van de Hoge Raad uit 2011. Beide verplichten banken en kredietverstrekkers om rekening te houden met de persoonlijke belangen en omstandigheden van mensen.


Aanbevolen boeken

Het Freelance Designers Handboek

Het Freelance Designers Handboek

€ 35,00

Bekijken
Warm Email Prospecting: How to Use Short and Simple Emails to Land Better Freelance Writing Clients

Warm Email Prospecting: How to Use Short and Simple Emails to Land Better Freelance Writing Clients

€ 9,42

Bekijken
The Illustrator's Guide: How to create an exceptional freelance illustration career

The Illustrator's Guide: How to create an exceptional freelance illustration career

€ 18,72

Bekijken
The Freelance Bible

The Freelance Bible

€ 21,99

Bekijken

In dit geval is dat het Covid-19 virus, dat als een natuurramp moet worden gezien. Een externe factor en een vorm van overmacht, waardoor mensen hun inkomsten zien terugvallen en buiten hun schuld om tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dynamiet Nederland heeft op zijn website een voorbeeldbrief gepubliceerd, waarmee mensen hun bank of kredietverstrekker kunnen vragen hiermee rekening te houden en geen BKR-registratie te doen bij betalingsachterstanden.

Inmiddels hebben zich al vele gedupeerden gemeld. ,,Er zijn gelukkig veel banken en kredietverstrekkers die een regeling treffen met hun cliënten en dan ook geen melding doen bij het BKR. Maar er zijn helaas ook partijen waar dat automatisch gebeurt. In deze coronatijd is het zaak dat financiële partijen coulant zijn en de problemen voor consumenten en zelfstandige ondernemers niet verergeren. Daarom adviseren we mensen tijdig actie te ondernemen”, zegt jurist mr. Lisa van Gulik van Dynamiet Nederland.

Meer informatie: Dynamietnederland.nl

Lees ook:

Boekhouden en factureren met Word en Excel?

Raymond Veldkamp

Loonwijzer maakt nu ook sociale zekerheid zzp’er inzichtelijk

Raymond Veldkamp

Speciale aanbieding aangifte inkomstenbelasting ZZP’ers

Raymond Veldkamp

1 reactie

John 8 mei 2020 at 08:37

Overigens zijn er voor zzp’ers nog andere middelen om het liquiditeitstekort aan te pakken. factoring zzp: Je verkoopt feitelijk uitstaande facturen en wordt direct uitbetaald. Hierdoor is het een voorfinanciering, maar geen lening. een mooi startpunt in mijn zoektocht vond ik hier Ik https://factoring-offerte.nl/factoring-zzp. Binnen een paar dagen geregeld en kon gelijk mijn uitgestuurde facturen contant maken. ik ben blij dat ik dit heb geregeld, want mijn voornaamste leverancier heeft aangegeven dat hij tijdelijk de betalingstermijn gaat verlengen met 15 dagen- naar 45 dagen

Reacties zijn gesloten.