Nieuws

Eén op drie zzp’ers heeft slechts één opdrachtgever

Uit een onderzoek van Boekhouder.nl blijkt dat 1 op de 3 zzp’ers in Nederland vertrouwd op 1 bron van inkomsten. Dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, aangezien het plotseling wegvallen van deze ene opdrachtgever kan resulteren in een abrupt verlies van inkomen voor de betrokken zzp’er. Dit is met name zorgwekkend voor diegenen die geen financiële reserves hebben opgebouwd om op terug te vallen in tijden van onvoorziene tegenspoed.

Een diepgaandere analyse van de gegevens onthult dat bepaalde sectoren, zoals de hotel- en B&B-branche, een opvallend hoog percentage zzp’ers hebben die exclusief voor één opdrachtgever werken. Deze concentratie van afhankelijkheid onderstreept de kwetsbaarheid van arbeidsrelaties binnen deze specifieke sectoren en roept vragen op over de mate van diversificatie en flexibiliteit binnen de zzp-markt.

Een ander belangrijk aspect dat naar voren komt uit het onderzoek is het fenomeen van schijnzelfstandigheid. Zelfstandigen die slechts voor één opdrachtgever werken, moeten kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk volledige controle hebben over hun werkpatronen en -omstandigheden. Het niet voldoen aan deze criteria kan leiden tot juridische en financiële complicaties, zowel voor de zzp’er zelf als voor hun opdrachtgevers.

Een intrigerende bevinding uit het onderzoek is dat een aanzienlijk deel van de zzp’ers ook deels in loondienst werkt. Dit kan een verklaring zijn voor de neiging van sommige zzp’ers om slechts één opdrachtgever te hebben, aangezien zij mogelijk minder gemotiveerd zijn om te investeren in het vinden van meerdere bronnen van inkomsten.

Al met al werpen deze bevindingen een cruciaal licht op de dynamiek van de zzp-markt en benadrukken ze de noodzaak voor zelfstandigen om zich bewust te zijn van de risico’s van afhankelijkheid van één opdrachtgever. Diversificatie en het opbouwen van een financiële buffer zijn essentiële strategieën voor zzp’ers om veerkrachtig te blijven in een steeds veranderende arbeidsmarktlandschap.

vorige blog:

bronnen:


Aanbevolen boeken

Gefeliciteerd met je eigen bedrijf! Alles wat je moet weten om succes voor jezelf te beginnen met ondernemen.

Gefeliciteerd met je eigen bedrijf! Alles wat je moet weten om succes voor jezelf te beginnen met ondernemen.

€ 25,00

Bekijken
Opdrachtgever gezocht

Opdrachtgever gezocht

€ 37,50

Bekijken

Gerelateerde berichten

Gratis e-book “25 schrijftips waardoor je online meer verkoopt”

Raymond Veldkamp

Niet meer wachten op je betaling: Wanneer schakel je een incassobureau in?

Raymond Veldkamp

Nieuwe podcast over innovatieve ondernemers tijdens corona

Raymond Veldkamp