Nieuws

20 netwerktips voor ondernemers

Als (startende) ondernemer kun je alle support gebruiken om zakelijk succesvol te zijn. Je netwerk is daarvoor een belangrijk hulpmiddel om uit te komen bij die freelance opdracht, droomklant, of samenwerkingspartner.

Het bezoeken van ondernemers- of netwerkbijeenkomsten kan dan helpen om je netwerk te vergroten. Maar hoe pak je dat aan?

Hierbij 20 tips van ondernemers zoals jij:

 1. Bepaal je doelen: zorg ervoor dat je helder hebt wat je wilt bereiken tijdens een netwerkbijeenkomst. Hoe concreter jouw vraag, hoe makkelijker het is voor een ander om je te helpen.
 2. Wees authentiek: Wees jezelf tijdens het netwerken en probeer niet iemand anders te zijn. Mensen waarderen authenticiteit en oprechtheid. Een te perfecte pitch kan zelfs averechts werken.
 3. Wees voorbereid: Zorg ervoor dat je weet wat je wilt vertellen, en dat je jouw bedrijf en vaardigheden duidelijk en tot he point kunt presenteren.
 4. Wees nieuwsgierig: Stel meer vragen dan dat je zelf praat. Luister actief naar de antwoorden van je gesprekspartner en sluit hier op aan.
 5. Volg een strategie: Plan je netwerkactiviteiten en focus op de juiste evenementen en personen om je doelen te bereiken. Ren niet van de ene bijeenkomst naar de andere, maar keer frequent terug om vertrouwen en daarmee relaties op te bouwen.
 6. Blijf in contact: Geef een opvolging na het eerste contact. Gebruik sociale media, e-mail en telefoon om contact te houden, bijvoorbeeld door te bedanken voor de kennismaking.
 7. Wees van waarde: Bied waarde aan jouw netwerk. Deel jouw expertise en help anderen waar je dat kunt. Eerst zaaien, dan oogsten.
 8. Bouw relaties op: Netwerken is niet alleen het verzamelen van visitekaartjes, maar het opbouwen van duurzame relaties.
 9. Zorg voor een goede eerste indruk: Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en dat je jezelf professioneel en zelfverzekerd gedraagt.
 10. Gebruik de kracht van aanbevelingen: Vraag om aanbevelingen van jouw netwerk en geef zelf ook aanbevelingen aan anderen.
 11. Toon belangstelling: Toon oprechte belangstelling voor anderen en stel vragen over hun werk en leven.
 12. Maak verbindingen: Verbind mensen in jouw netwerk met elkaar en help hen om hun doelen te bereiken. En beloof je iemand te helpen, kom dat dan ook na.
 13. Maak gebruik van sociale media: Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn om jouw netwerk uit te breiden en contact te onderhouden.
 14. Wees geduldig: Het opbouwen van een succesvol netwerk kost tijd en inspanning.
 15. Blijf leren: Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied en blijf jouw vaardigheden verbeteren. Oefen veel, vooral door te doen.
 16. Doe vrijwilligerswerk: Doe vrijwilligerswerk voor een organisatie of evenement dat aansluit bij jouw interesses en doelen.
 17. Wees attent: Stuur een bedankje na een ontmoeting en blijf op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in het leven van jouw netwerk.
 18. Wees flexibel: Pas jouw benadering aan op basis van de behoeften en interesses van jouw netwerk.
 19. Zoek mentorship: Zoek een mentor binnen jouw netwerk om jou te helpen jouw doelen te bereiken.
 20. Wees consistent: Netwerken moet een doorlopend proces zijn en geen eenmalige gebeurtenis. Blijf investeren in jouw netwerk om duurzame relaties op te bouwen.

En wil je nu echt een vliegende start maken? Leer dan netwerken als een professional met de training netwerkvaardigheden.


Aanbevolen boeken

400 tips en ideeën voor je LinkedIn-posts

400 tips en ideeën voor je LinkedIn-posts

€ 22,50

Bekijken
De perfecte post op LinkedIn

De perfecte post op LinkedIn

€ 25,00

Bekijken
LinkedIn Power

LinkedIn Power

€ 20,00

Bekijken
Voor Dummies -  De kleine LinkedIn voor Dummies

Voor Dummies - De kleine LinkedIn voor Dummies

€ 4,99

Bekijken

Gerelateerde berichten

De 5 beste boeken over tijd management en effectief werken

Raymond Veldkamp

De 10 beste laptops voor ZZP’ers om overal te kunnen werken

Raymond Veldkamp

Lees je Slim: 5 Inspirerende Boeken voor Efficiënter Leren en Sneller Lezen

Raymond Veldkamp