Nieuws

1 op de 3 zzp’ers op werkvakantie in 2022

Werken tijdens je vakantie. Voor velen een doemscenario, maar steeds meer zzp’ers kiezen er bewust voor. Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op workation geweest, of heeft er nog eentje op de planning staan. Gemiddeld tweeënhalve week lang combineren ze werken met een vakantie. Een trend die door de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.100 zzp’ers.

Vakantie belangrijk voor mentale fitheid

Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt hebben de meeste zelfstandig ondernemers meer dan genoeg werk. Uiteraard goed voor hun omzet, maar die drukte zorgt er ook voor dat het extra belangrijk is om op vakantie te gaan. 85 procent van de ondervraagden geeft aan vakantie nodig te hebben om mentaal fit te blijven. Tegelijkertijd is een kwart van de zzp’ers wel bang dat ze door die vakantie werk – en dus inkomsten – mislopen. Een workation lijkt daarvoor de ideale oplossing.

Meerderheid zzp’ers kan het werk ook op vakantieadres doen

De aard van je werk moet het natuurlijk wel toestaan om op workation te kunnen. 64 procent van de ondervraagde zzp’ers zegt dat ze hun werk – in ieder geval deels – vanaf hun vakantieadres zouden kunnen doen. Een percentage dat flink verschilt per sector. In de bouw en horeca hebben veel minder ondernemers die optie. Respectievelijk 30 en 37 procent van de zzp’ers uit die sector zeggen vanaf een vakantieadres te kunnen werken.

Voor ondernemers in de IT-sector is het een ander verhaal. Daar geeft 90 procent aan hun werk grotendeels tijdens hun vakantie te kunnen doen. Het blijkt de meest geschikte sector voor een workation. De sector zakelijke dienstverlening staat op een tweede plek. Binnen die sector – waar bijvoorbeeld consultants onder vallen – kan 83 procent op afstand werken.

Corona geeft populariteit workation een boost

Door de coronacrisis zijn opdrachtgevers een stuk makkelijker gaan denken over werken op afstand. Waar opdrachtgevers voorheen nog weleens verlangden dat je minimaal een aantal dagen bij hen op kantoor kwam werken, vinden de meesten het nu prima als je je werk aanlevert vanuit het buitenland. Van alle zzp’ers die hun werk op afstand kunnen doen, geeft 87 procent aan dat hun opdrachtgever daar nu makkelijker over denkt dan vóór de pandemie.


Aanbevolen boeken

Boekhouden in Excel voor ZZP-ers & Klein MKB

Boekhouden in Excel voor ZZP-ers & Klein MKB

€ 39,00

Bekijken
Groeien met je bedrijf

Groeien met je bedrijf

€ 14,99

Bekijken

Gerelateerde berichten

Stijgende vraag ondernemers en zzp’ers naar rustige werkplek

Raymond Veldkamp

Maak slim gebruik van beschikbare subsidies voor ondernemers

Raymond Veldkamp

40% ondernemers bewaart bonnetjes in een (schoenen)doos, kastlade of andere plek in huis

Raymond Veldkamp